De verduurzaming van bedrijventerreinen levert een grote bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ook de ondernemers in de gemeente Dijk en Waard werken daar hard aan. Ondernemersvereniging Ondernemend Dijk en Waard ondersteunt bij het vinden van oplossingen met behulp van een integrale aanpak.
‘Waar vraag ik subsidie aan? Bij welk loket moet ik zijn? Aan welke eisen moet mijn leverancier van duurzaamheidsoplossingen voldoen? En dan verandert er gaandeweg ook nog eens van alles ten aanzien van de wet- en regelgeving.” Aan het woord is Maurice Gelissen, directeur van Nic. Oud uit Heerhugowaard. De marktleider in direct mail heeft de afgelopen jaren een flinke slag geslagen op het gebied van verduurzaming. “In onze productiehal zijn alle tl-buizen vervangen door ledverlichting en op ons bedrijfspand liggen 3650 zonnepanelen.” Maurice vervolgt: “We hebben een hoop meegemaakt. Daarom kunnen we andere ondernemers helpen met antwoorden op vragen, zoals: Waar loop je tegenaan? Waar moet je aan denken? Er zijn allerlei restricties en voorwaarden, die ook doorlopend veranderen. De verzekering gaat er wat van vinden, maar ook de bouwer: er moet ontzettend veel worden geregeld en je moet het allemaal zelf uitzoeken. Daarom is het zo goed dat ondernemers zich verenigen. Je moet niet zelf het wiel willen uitvinden. De weg naar verduurzaming is lang en intensief, die moet je samen bewandelen.”
De weg naar verduurzaming is lang en intensief, die moet je samen bewandelen.
Verbinding
Maurice is actief in de Commissie Werklocaties van Ondernemend Dijk en Waard. De sinds begin dit jaar geformeerde ondernemersvereniging is voortvarend aan de slag gegaan met de verschillende uitdagingen waar de ondernemers binnen de gemeente voor staan. Wouter Voerman, voorzitter van de commissie Werklocaties en bestuurslid van Ondernemend Dijk & Waard: “Ondernemend Dijk en Waard is de ondernemersvereniging van Dijk en Waard, bij elkaar ongeveer 400 ondernemers sterk. Wij gaan voor een positief ondernemersklimaat in deze gemeente. De druk op bedrijventerreinen is echter groot, mede veroorzaakt door de nadruk op het bouwen van woningen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energie, aan fysieke bedrijfsruimte en aan personeel. Wij willen het personeel in de regio houden. Om onze uitdagingen om te zetten in kansen zijn in de vereniging nog vier andere commissies actief met ieder een eigen aandachtsgebied, namelijk: verbeterde bereikbaarheid, arbeidsmarkt & opleidingen, elkaar ontmoeten en informatiedelen. De commissie Werklocaties bewaakt de continue beschikbaarheid van werk op kwalitatief hoogwaardige werklocaties. Zij richt zich vooral op de aandachtsgebieden fysieke leefomgeving, energie & duurzaamheid en ruimtelijke ordening.”
Wij gaan voor een positief ondernemersklimaat in deze gemeente.
Naast Maurice Gelissen is ook Ruben Philippo, operationeel manager bij Feenstra Heerhugowaard en Michiel van Overbeek, directeur Elma Media uit Broek op Langedijk actief in de Commissie Werklocaties. Michiel: “Wij verbinden ondernemers die willen verduurzamen met organisaties en instanties die hen kunnen helpen met het verduurzamingsproces.”
Themabijeenkomsten
Commissie Werklocaties organiseerde onlangs een themabijeenkomst rondom duurzaamheid. Deze vond plaats bij InnoVfoam, een innovatieve specialist in blusschuimsystemen uit Oudkarspel. Michiel van Overbeek: “Eigenaar van InnoVfoam, Johan Koekkoek gaf onze leden een inspirerende presentatie over hun bedrijfspanden die met duurzame materialen en oplossingen, waaronder zon, wind, aardwarmte en accupakketten, zijn gebouwd. Een succesvolle eerste bijeenkomst, want ondernemers vinden het altijd leuk om bij de buren te kijken hoe het gaat en hoe zij vraagstukken in de praktijk hebben opgelost.” Gevraagd naar de grootste uitdaging van ondernemers op het gebied van duurzaamheid antwoordt Michiel: “Ondernemers komen in de knel door het overbelaste elektriciteitsnet. Deze zogenoemde netcongestie belemmert de groei van een bedrijf, de energietransitie en in sommige gevallen loopt zelfs de bedrijfsvoering gevaar. De eerste stap die je kunt zetten in verduurzaming is het plaatsen van zonnepanelen. Maar dan moet je wel kunnen leveren aan het netwerk. Daar is op dit moment nog geen goede oplossing voor. Ondernemers willen wel, maar lopen tegen de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk aan.” De gemeente heeft eigen vertegenwoordigers afgevaardigd in de commissies van Ondernemend Dijk en Waard. “Die directe communicatielijn werkt heel goed. Gemeente Dijk en Waard is een actieve en vooruitstrevende gemeente. Als je kijkt naar de bedrijven die zich hier de afgelopen vijftien jaar hebben gevestigd dan kun je concluderen dat de gemeente een goed bedrijfsklimaat heeft gecreëerd. Wel denk ik dat ze ervoor moeten zorgen om ook de komende jaren voortvarend te blijven acteren op het gebied van verduurzaming. Zo dienen vergunningstrajecten soepel te blijven verlopen”, aldus Michiel.
Ondernemers komen in de knel door het overbelaste elektriciteitsnet.
Slimmer omgaan met energie
Als het aan mede-commissielid Ruben Philippo ligt, blijft de gemeente Dijk en Waard zich de komende jaren met dezelfde kracht inzetten voor duurzaamheid. Ruben is naast zijn werk als operationeel manager bij Feenstra, ook fractievertegenwoordiger bij de politieke partij DOP. Vanuit zijn rol als commissielid zegt hij: “Ondernemers kunnen natuurlijk niet wachten totdat er in 2030 weer wat ruimte ontstaat. Je moet slimmer omgaan met de energie die je wél hebt. Er bestaan geen simpele oplossingen. Ik kom uit de operatie: dus ik ben heel pragmatisch. Wat ze zeggen, kan dat? Wat zijn de haken en ogen? Om een voorbeeld te noemen: als vijf bedrijven energie willen delen, dan is de vraag: hoe ga je dat doen zonder over het net heen te gaan?” Tijdens de themabijeenkomst sprak ook Rob Niele, voorzitter van Ondernemend Alkmaar. Maurice: “Rob vertelde onder andere over de oprichting van het Centrum voor Verduurzaming en hoe ondernemers hier gebruik van kunnen maken. Hij overziet het totaal van het spel waar de ondernemers tegenaan lopen versus gemeente, provincie en het rijk om ervoor te zorgen dat we die verduurzamingstransitie in beweging krijgen. De wil om in de regio de verduurzamingsslag te maken, is enorm. We moeten er met elkaar aan trekken om de technische beperkingen waar we mee te maken hebben zo snel mogelijk te verhelpen.” Ruben: “Daar wil ik graag aan toevoegen: kijk niet alleen naar hoe je meer stroom kan krijgen, maar ook: hoe ga je zuiniger met de bestaande energie om. Dat vraagt om een kritische benadering.”
Michiel besluit: “Reken niet alleen uit hoe snel je de investering om te verduurzamen hebt terugverdiend, maar doe het ook uit het oogpunt van goed en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Ben je een duurzaam en innoverend bedrijf, dan behoud je je bestaande klanten, trek je nieuwe klanten aan en ben je een aantrekkelijke werkgever. Het is essentieel voor een succesvolle bedrijfsvoering. Dat is niet direct te kwantificeren, maar wel enorm waardevol. Je moet als ondernemer laten zien dat je op de juiste manier bezig bent. Ondernemend Dijk en Waard vindt het allerbelangrijkste dat ondernemers weten dat ze hier niet alleen voor staan!”